Ruim anderhalf jaar geleden treinde ik van Heemstede naar Den Haag Centraal. Het stadhuis vond ik met behulp van Google Maps. Het ijspaleis, zo leerde ik inmiddels, is van binnen nog witter dan van buiten. Waardoor ik altijd weer vergat op welke verdieping ik me bevond. Op tijd komen voor een afspraak bleef een uitdaging, want een wandeling van bouwdeel A naar K leverde heel wat stappen op de teller op.

Na verschillende opdrachten, nieuwe ervaringen, vele frustraties en nog meer plezier, zit mijn tijd bij de gemeente Den Haag er op. Ik heb een heleboel geleerd en ben nog steeds verbaasd over wat een gemeente eigenlijk allemaal doet voor ‘de burger’. Ik vond het erg leuk om een kijkje achter de schermen te mogen nemen. En voor iemand die wel houdt van een beetje crisis zat ik er in de juiste tijd … van fraude verdachte wethouders, uit de hand gelopen vreugdevuren, een aftredende burgemeester, een malieveld vol protesterende boeren … het kwam allemaal voorbij.

Deze opdracht heeft ook mijn vocabulaire verrijkt, vooral op het gebied van afkortingen. Van ORAC en nota poho tot lvb en alle diensten waarvoor ik werkte: DSB, OCW, DPZ, DSO en SZW.

Het stadhuis weet ik inmiddels moeiteloos te vinden en ondertussen ontdekte ik andere plekken in de stad. Op de fiets naar Scheveningen, met de tram naar Escamp, lopend naar het Binnenhof en struinend door Schilderswijk tijdens de Nacht van de Stad.

Den Haag, wat leuk dat ik je heb leren kennen. Ik zal jou best een beetje missen, maar het is tijd voor nieuwe avonturen. Op naar 020 …